Algemene info Curacao

 

Op deze pagina vind je alle algemene informatie over Curacao! Lees hier alles over de taal, de valuta, het eten & drinken, de geschiedenis en meer…

Vakantie Curacao? Bekijk direct Curacao vakantie aanbiedingen bij:

Valuta Curacao & Geldzaken

De valuta die op Curacao wordt gebruikt is de Antilliaanse gulden (vaak afgekort met ANG). Sint Maarten maakt gebruik van dezelfde valuta als Curacao. 2 Antilliaanse guldens staat ongeveer gelijk aan één euro. 

Wanneer je contant geld nodig hebt kun je dit gemakkelijk pinnen bij een bank of pinautomaat. Hier heb je vaak de keuze uit Amerikaanse dollars en Antilliaanse guldens. Je kunt gewoon pinnen met je Nederlandse pinpas, mits je deze natuurlijk op wereldstad hebt gezet. Over het algemeen kun je hiermee iedere dag maximaal €500,- opnemen. Per transactie zullen er extra kosten berekend worden, dus zorg dat je zo weinig mogelijk pint. Bovendien zul je buiten de grote steden niet veel pinautomaten vinden, houd hier dus rekening mee! 

Let wel op: Mastercard en Visa creditcards worden nagenoeg overal geaccepteerd, maar American Express, Diners en Discover worden bijna nergens geaccepteerd. Bovendien kun je lang niet op alle plekken met een creditcard betalen, dus zorg dat je altijd wat contant geld op zak hebt. Daarnaast is het ook altijd handig om wisselgeld bij je te hebben, als je bijvoorbeeld een taxichauffeur moet betalen of iets wilt kopen in een klein winkeltje. 

Ook handig om te weten is dat Amerikaanse dollars in veel winkels en restaurants ook geaccepteerd worden. Het kan dus slim zijn om wat Amerikaanse dollars achter de hand te hebben, voor het geval dat. Je kunt er ook voor kiezen om euro’s mee te nemen. Deze kun je inwisselen bij alle wisselkantoren op Curacao. 

Op Curacao is het geven van fooien erg gebruikelijk. In restaurants geef je gemiddeld een fooi van 10%. Ook is het gebruikelijk om fooi te geven als blijk van waardering aan iedereen die een goede service heeft verleend (een gids of kamermeisje bijvoorbeeld). Behalve op de markt en in toeristische winkels, is het niet gebruikelijk om af te dingen op Curacao.

 

Medisch

Voor je naar Curacao vertrekt, is het altijd handig om te checken of je bepaalde inentingen/vaccinaties nodig hebt en welke ziektes er voorkomen. Zo ga je goed voorbereid op reis!

 

In geval van nood

In geval van nood kun je de volgende alarmnummers bellen:

  • Politie: 911
  • Ambulance: 912
  • Brandweer: 911

Bovendien kun je in geval van nood, bijvoorbeeld als je wordt opgenomen in het ziekenhuis, vanuit Curacao contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar via het volgende nummer: +31 247 247 247. Ook kun je de Reisapp Buitenlandse Zaken downloaden, voor belangrijke informatie. 

Voor je naar Curacao afreist, wordt het vrijwel altijd aangeraden om een reisverzekering af te sluiten. Mocht je in het ziekenhuis Curacao belanden of speciale medische hulp nodig hebben, wordt het geadviseerd om direct contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij. Daarnaast kan er bij de meeste hotels een dokter worden opgeroepen als dit nodig is. 

Neem je speciaal voorgeschreven medicijnen mee? Vraag dan altijd een medische verklaring aan en neem deze mee voor de zekerheid. Deze verklaring is verplicht voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (bijvoorbeeld sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen en bepaalde slaapmiddelen). 

 

Gele koorts

Als je op reis gaat naar Curacao zijn er geen inentingen vereist. De enige uitzondering hierop zijn speciale gevallen van gele koorts. Als je voor je aankomst op Curacao een gebied of land hebt bezocht waar gele koorts voorkomt, heb je een vaccinatiebewijs nodig dat minimaal 10 dagen oud is. Een inenting voor gele koorts biedt vaak een levenslange bescherming. 

 

Malaria

Malaria komt op Curacao niet voor. 

 

Reizigersdiarree

Iets waar je wel last van kunt hebben als je naar Curacao reist, is reizigersdiarree. Dit speelt vaak op tijdens de eerste twee weken van een reis en wordt vaak veroorzaakt door bacteriën. Ook parasieten of virussen kunnen de boosdoener zijn. Je kunt reizigersdiarree oplopen door het eten van besmet voedsel of het drinken van besmet drinkwater. Dit laatste komt minder vaak voor. 

Als je last hebt van reizigersdiarree heb je de volgende symptomen: darmkrampen, een dunne ontlasting, misselijkheid en in sommige gevallen ook nog koorts. Omdat reizigersdiarree soms weken kan aanhouden, is het belangrijk om te weten wat je er tegen kunt doen. Je kunt de kans op reizigersdiarree verkleinen door:

  • Veilig voedsel te eten (dit houdt in dat het gedroogd, gloeiend heet of zelf geschild moet zijn)
  • Rauw, koud en ongepasteuriseerd voedsel te vermijden (denk hierbij aan niet goed doorbakken vlees en koude buffet gerechten)
  • Garnalen, kreeft en oesters te vermijden
  • Uitsluitend water te gebruiken uit flessen waarvan de dop verzegeld is (zelfs bij het tanden poetsen!)
  • Altijd goed je handen te wassen

Als je op Curacao bent en last krijgt van reizigersdiarree is het erg belangrijk om veel te drinken. Door de diarree verlies je enorm veel vocht, wat je dus zelf weer moet aanvullen. Vermijd hierbij koffie en alcohol. Ook kun je een ORS-oplossing nemen, wat mineralen en suikers bevat om weer aan te vullen. Ook bouillon of frisdrank zonder koolzuur bieden een oplossing. Moet je terug naar Nederland vliegen en wil je niet uren in het vliegtuig zitten met diarree, neem dan een diarreeremmer. Echter lost dit het probleem niet op, dus gebruik dit alleen in situaties waarbij het echt niet anders kan. Anders kan het zorgen voor een verstopping van de darmen…

 

Kraanwater

Op Curacao kun je het kraanwater gerust drinken. 

 

Muggen Curacao 

Op Curacao komt dengue (ook wel knokkelkoorts) en zika-koorts voor. Dit wordt beide veroorzaakt door muggen die voornamelijk overdag actief zijn. Mocht je gestoken worden door geïnfecteerde muggen op Curacao, is de kans klein dat je heftige symptomen ervaart. De meeste mensen voelen er niets van. Er is ook geen vaccin voor. Wel zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat je wordt gestoken door muggen op Curacao:

  • Zorg dat je kleding draagt die genoeg bedenkt (een lange broek en lange mouwen)
  • Smeer de huid die niet bedekt is in met DEET (een middeltje dat muggen weert)
  • Probeer zo veel mogelijk onder een klamboe te slapen
  • Vermijd plekken met stilstaand water! Hier kunnen dengue-muggen namelijk hun eitjes in leggen

Mocht je wel symptomen van dengue vertonen, dan kun je bijvoorbeeld last krijgen van acute korts en koude rillingen, spierpijn, hoofdpijn (vooral achter de ogen), misselijkheid, keelpijn, overgeven en hoesten. 

Als je symptomen van zika-koorts vertoond, kun je bijvoorbeeld last krijgen van acute koorts, een oogontsteking, spierpijn en huiduitslag.

 

Zonnen

Houd er rekening mee dat de zon op Curacao veel feller is dan de zon in Nederland. Probeer tijdens de middaguren (tussen 11 en 4) niet vol in de zon te gaan zitten of liggen. Smeer je ook regelmatig in met zonnebrand met een hoge factor en draag een zonnebril, bij voorkeur met polariserende lenzen. Wanneer je zo’n bril draagt zullen felle weerkaatsingen van de zon worden weggenomen.

 

Eten & drinken

De keuken op Curacao is een samenvoeging van verschillende volken en culturen. De inwoners van Curacao houden van eten en eten daarom vaak buitenshuis. Ze zullen je ongetwijfeld met liefde vertellen waar je lekker kunt eten. 

Op het gebied van eten en drinken, is er op Curacao voor ieder wat wils. Van Curacaose specialiteiten tot typisch Nederlandse producten… Je hebt het er allemaal! Daarnaast kun je op Curacao genieten van verschillende internationale keukens, zoals Italiaans, Chinees, Japans, Argentijns, Thais, Braziliaans en nog veel meer. 

Een typisch Curacaose specialiteit is okrasoep (een soep met vis, schelpdieren, garnalen, varkensstaart en gezouten vlees). Dit gerecht is geen favoriet onder de toeristen. Andere specialiteiten zijn bijvoorbeeld Pan Batieen (een soort maïspannenkoek), Sopi Mondogo (ook wel ingewandensoep genoemd), karni stobá (een stoofschotel met rundvlees), kabritu stobá (een stoofschotel met geitenvlees) en funchi kun piska (een vis-maïsgerecht). Als snack wordt vaak Pastechi gegeten (een soort pasteitje van deeg gevuld met vis, vlees of kaas). Daarentegen kun je op Curacao ook prima terecht voor een portie bitterballen, een frikadel of wat heerlijke pannenkoeken. 

Wat restaurants betreft, heeft Curacao een groot aanbod. Ook vind je er talloze barretjes, beach clubs, cafés, terrasjes en nog veel meer. Wanneer je typisch Curacaose gerechten wilt proeven, kun je het beste terecht bij kleinere restaurantjes in het binnenland of op de kade van een vissersdorpje. In de meer toeristische plekken zul je eerder de Europese of Aziatische keuken terugzien. Naast de vele diverse restaurants op het eiland vind je er ook snackbars, Amerikaanse fast food ketens en kleinere Chinese restaurants.

Qua drank is Polar bier veruit het meest bekende drankje. Dit bier, dat officieel uit Amerika komt, wordt geproduceerd in Venezuela. Maar natuurlijk kun je ook gewoon een Amstel of Heineken biertje krijgen! Ook kleurrijke cocktails zijn een grote favoriet op Curacao. Vanzelfsprekend is Blue Curacao afkomstig uit Curacao. Dit is een felblauwe, fruitige likeur die gemaakt is van sinaasappel. Blue Curacao wordt nog steeds lokaal geproduceerd. Mocht je dit interessant vinden, breng dan een bezoekje aan het Landhuis Chobolobo. 

TIP: waar op Curacao je ook bent, altijd is er wel ergens happy hour! Veel bars, restaurants en beachclubs hebben een dagelijks happy hour (vaak tussen 5 en 7).

 

Vervoer

Als je veel van het eiland wilt zien tijdens je reis, is het handig om te weten welke vervoersmiddelen er op Curacao aanwezig zijn. 

 

Auto huren Curacao

Een auto huren op Curacao… Wel of niet doen? Wat ons betreft is een huurauto de beste manier om Curacao te verkennen. Met een huurauto Curacao ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt en ben je niet afhankelijk van bepaalde tijden. Daarnaast is benzine op Curacao een stuk goedkoper dan in Nederland! Er zijn talloze autoverhuurbedrijven waar je een auto kunt huren op Curacao. Veel bedrijven zijn gevestigd op het vliegveld. Mocht je in een hotel verblijven, dan is de kans groot dat je via het hotel een auto kunt huren. 

TIP: regel je huurauto van tevoren! 9 van de 10 keer is dit goedkoper dan wanneer je het ter plekke regelt. Bovendien kunnen de huurprijzen onderling sterk verschillen en is het aanbod niet altijd toereikend als je ter plekke een huurauto wilt regelen. 

Er is geen vastgestelde minimum leeftijd om een auto te huren op Curacao. Dit bepaalt ieder autoverhuurbedrijf voor zich. Vaak is de minimum leeftijd 23 jaar. Soms is het mogelijk om een auto te huren en een extra borg of een extra toeslag te betalen als je 21 of 22 bent. Daarnaast heb je vrijwel altijd een creditcard nodig om een auto te kunnen huren op Curacao. Er zijn mogelijkheden om dit zonder creditcard te doen, maar deze zijn zeer beperkt. Vaak betaal je dan ook een extra toeslag. Let wel op met lokale autoverhuurbedrijven die om een contante borg vragen of vragen om je paspoort of rijbewijs achter te laten. Als je het niet vertrouwd, kies dan altijd voor een gerenommeerd autoverhuurbedrijf zoals Sunny Cars. Een ander vereiste is vanzelfsprekend een geldig rijbewijs. 

Op Curacao rijden ze, net zoals in Nederland, gewoon rechts. De maximum snelheid in de bebouwde kom is 45 km/h en buiten de bebouwde kom meestal 60 km/h of 80 km/h. De kwaliteit van de wegen is erg matig. Naarmate je verder weg rijdt van Willemstad zullen de wegen slechter en hobbeliger worden. Gelukkig zijn de toeristische trekpleisters wel goed aangegeven. Auto’s van rechts hebben op Curacao geen voorrang, tenzij je op een T-splitsing staat. 

> Bekijk hier het huurauto Curacao aanbod bij Sunny Cars

 

Motor of scooter huren

Op Curacao kun je ook motoren of scooters huren. Voor het huren van een motor of scooter geldt in principe hetzelfde als voor het huren van een auto. Wanneer je een scooter huurt kunnen de eisen voor de minimum leeftijd en het rijbewijs afwijken. 

 

Taxi Curaçao

Taxi’s rijden op Curacao overal. Je kunt ze makkelijk herkennen aan de letters TX in het kenteken en het taxi bordje op de auto (dit is vaak geel). Spreek vooraf altijd een prijs af met de taxichauffeur, want de meeste taxi’s op Curacao hebben (nog) geen meter. Een fooi voor de taxichauffeur zal gewaardeerd worden, maar dit is niet verplicht. Na 11 uur ‘s avonds geldt er een nachttarief, waarbij de prijzen met 25% stijgen. 

 

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer op Curacao is vrij beperkt. Het openbaar vervoer bestaat uit twee verschillende soorten bussen: grotere ‘Konvooi’ bussen en kleinere minibusjes. De zogenaamde Konvooi bussen (vergelijkbaar met lijnbussen) zijn vaak blauw of geel en rijden verschillende routes in westelijke en oostelijke richting langs populaire stranden, bezienswaardigheden, parken en winkelcentra. De kleinere busjes, te herkennen aan de letters BUS in het kenteken, rijden wat kortere routes in en rondom Willemstad. Het handige aan deze busjes is dat je op ieder punt langs de route in en uit kunt stappen. Er passen vaak wel maar 9 mensen in. De minibusjes mogen niet stoppen bij officiële bushaltes, dus zorg altijd dat je een paar meter ervoor gaat staan. Wanneer je je hand opsteekt zal de bus voor je stoppen. 

TIP: als je van plan bent om het openbaar vervoer te gebruiken, verdiep je dan van tevoren in de vertrekplaatsen en tijden. Zo voorkom je dat je een lange tijd staat te wachten.

 

Taal Curacao

De officiële talen die op Curacao worden gesproken zijn Papiaments, Nederlands en Engels. De inwoners van Curacao praten over het algemeen Papiaments. Dit is een mix van Spaans, Nederlands, Portugees, Engels, Frans en heeft ook wat Afrikaanse invloeden. Wanneer je het hoort, heeft het het meest weg van Spaans.

 

Geschiedenis

 

Eerste bewoners

De eerste bewoners van Curacao waren de Arawak indianen. Zij kwamen ruim zesduizend jaar geleden, tijdens hun eeuwenlange trek naar het noorden, naar de Benedenwindse eilanden (waaronder Curacao). De indianen die zich op Curacao vestigden, werden ook wel de Caiquetos genoemd. Ze waren geweldige zeelieden en vaarden naar het vasteland in hun kano’s. Het enige wat de Caiquetos hebben achtergelaten zijn rotstekeningen. Deze kun je nog bewonderen in de Grotten van Hato. 

 

De Europeanen

Een paar jaar nadat Colombus Amerika ontdekt had, kregen de Europeanen het eiland Curacao in hun vizier. Dit was in 1499. Tot op de dag van vandaag is het nog steeds onduidelijk of de Italiaan Amerigo Vespucci Curacao ontdekt heeft of de Spanjaard Alonso De Odeja. Curacao werd door Spanje geclaimd. Ruim 15 jaar later werd de complete inheemse bevolking van het eiland (ongeveer 2000 indianen) ‘gearresteerd’. Ze werden afgevoerd naar de plantages en goudmijnen van Hispaniola (nu Haïti en de Dominicaanse Republiek) om te werken als slaven. Bijna niemand van hen keerde ooit terug naar Curacao. 

Omdat Spanje niet geïnteresseerd was in Curacao, werd er weinig geld geïnvesteerd in de verdediging van het eiland. Het lag daarom compleet open voor aanval. De West Indische Compagnie (de WIC) was al een lange tijd in oorlog met de Spanjaarden en vonden Curacao een prima prooi. 

 

Nederland verovert Curacao

In 1634 besloot de WIC, onder leiding van Johannes van Walbeeck, om het Spaanse eiland Curacao te gaan veroveren. De Spanjaarden boden zoals verwacht weinig weerstand en zo werd Curacao veroverd door de Nederlanders. De Nederlanders staken wel geld en werk in de verdediging en bescherming van het eiland. Het meest bekende fort is Fort Amsterdam. Dit historische fort is nog steeds te aanschouwen in Willemstad. Het bouwen van forten bleek een zeer goede beslissing te zijn geweest, want de Spanjaarden probeerden in de jaren na Nederlandse verovering van Curacao het eiland terug te veroveren. In 1648 werd er vrede gesloten met Spanje. Na tot verschillende Nederlandse koloniën te hebben behoord, die later weer ten onder gingen, werd Curacao uiteindelijk een aparte Nederlandse kolonie. 

De slaven

Omdat Curacao erg droog was, was het eiland niet geschikt voor plantages, in tegenstelling tot de andere Caribische eilanden. Curacao leek weinig commerciële waarde te hebben. Maar het eiland had één uitzonderlijk sterk punt: de ligging dicht bij het vasteland van Zuid-Amerika. Hier hadden zich Spaanse kolonisten gevestigd die cacao verbouwden. Zij hadden veel Europese goederen en etenswaren nodig. Ook wilden ze slaven hebben die zouden werken op hun plantages. De Spanjaarden waren niet in staat om voldoende slaven en goederen uit hun eigen kolonies te halen, dus klopten ze bij de Nederlanders aan. 

Curacao ontwikkelde zich zo als doorvoerhaven. De meeste slaven werden door de Nederlanders vanuit Afrika naar Curacao vervoerd. Hier werden zij vervolgens doorverkocht aan de Spanjaarden en vertrokken naar het vasteland van Zuid-Amerika. In de loop van de 18e eeuw liep de slavenhandel via Curacao sterk terug. De Spanjaarden werden van slaven voorzien door de Engelsen, waardoor de Nederlandse slavenschepen zich konden focussen op een andere bestemming: Suriname. Op deze Nederlandse kolonie waren ook grote plantages te vinden waarop ze de slaven goed konden gebruiken. De slaven die zich nog op Curacao bevonden, werden ingezet op zee. Als zeelieden voeren zij door het Caribisch gebied om handel te drijven met andere landen. 

 

Slavenopstand

In 1795 kwamen de slaven op Curacao in opstand tegen het Nederlandse bewind, onder leiding van de slaaf Tula die werkte op de Kenepa plantage. Het landhuis dat op de Kenepa plantage stond, is vandaag de dag nog steeds te bezoeken. Het is compleet gerestaureerd en dient als museum. Tula eiste, samen met een grote groep andere slaven, vrijheid. Aanvankelijk verliep de opstand succesvol, maar uiteindelijk werden de slaven toch verslagen door het goed bewapende leger van de Nederlanders. De slaven die de opstand leidden, zijn op een afschuwelijke manier geëxecuteerd. Veel inwoners van Curacao zien Tula vandaag de dag nog steeds als een nationale held. 

 

Na 1800

Rond 1800 was Curacao enige tijd in handen van Engeland. In de 19e eeuw gebeurde er weinig op Curacao. In 1914 veranderde dit, toen er in Venezuela een grote hoeveelheid aan oliebronnen werd ontdekt. Shell bouwde hier vervolgens een raffinaderij. Opnieuw door de goede ligging van Curacao, werd Willemstad al snel één van de belangrijkste laadstations voor olie. De olieraffinaderij trok veel immigranten en werd de grootste industrie op het eiland. 

Voor het management van Shell (vaak blanken) werden de wijken Emmastad en Julianadorp gebouwd. De werkomstandigheden van de arbeiders waren echter veel slechter. Dit alles zorgde in 1969 voor een opstand, waarbij een groot gedeelte van Willemstad in vlammen opging.  

 

Nu

Sinds 2010 is Curacao officieel een zelfstandig land binnen het Nederlandse Koninkrijk. Toerisme wordt steeds belangrijker voor het eiland. Curacao is en blijft voor veel Nederlanders één van hun favoriete vakantiebestemmingen.

 


Godsdienst

Meer dan driekwart van de inwoners van Curacao zijn Rooms-Katholiek. In iedere wijk vind je wel een Rooms-Katholieke kerk. De overige inwoners zijn protestants, Joods, Islamitisch, Hindoeïstisch. Ook wonen er op Curacao nog Jehova’s getuigen en zevendedagadventisten.

 

Kleding

Aangezien Curacao een tropisch klimaat kent en het vaak rond de 30 graden is, kun je het beste luchtige en lichte kleding dragen. Bovendien is Curacao, met gemiddeld 8 uur zon per dag, zeer zonnig. Neem dus ook zeker een zonnebril, een pet en zwemkleding mee. Mocht je gaan zwemmen kunnen speciale zwemschoenen ook handig van pas komen, met name bij de rotsachtige stranden. 

TIP: neem ook ‘nette’ kleding mee als je bijvoorbeeld ergens uit eten gaat. De Curacaoënaar gaat graag goed gekleed ergens naartoe en verschijnt niet snel in zwemkleding of een korte broek en slippers. Een lange broek is dus ook zeker geen overbodige luxe.