Curacao bezienswaardigheden

 

Curacao heeft zoveel moois te bieden… Hier een aantal tips voor bezienswaardigheden op Curacao die je tijdens je vakantie echt niet mag overslaan!

Vakantie Curacao? Bekijk direct Curacao vakantie aanbiedingen bij:

Nationale parken

 

Sheta Boka Nationaal Park

De eerste tip om een beetje van de natuur genieten op dit eiland, is het ruige gebied aan de noordkust van Curacao. Shete Boka betekent ‘Zeven Inhammen’. Als je door de ingang van het park gaat sta je gelijk op één van die inhammen (Boka Tabla) en kijk je uit op de ruige zee en de golven die op de rotskust slaan. Je kunt goed mountainbiken, paardrijden en wandelen in het gebied. Voor hikes moet je wel stevige schoenen aantrekken vanwege het ruige oppervlak van het gebied. Je vindt er vele grotten waar het water met kracht naar binnen stroomt en spectaculair opspat. Er zijn een aantal routes gemarkeerd. De Boka Tabla is een goed onderhouden route en duurt zo'n anderhalf uur. De Boka Pistol route loopt in het oosten van het park en duurt rond de twee uur, waarbij je ook langs de rotskust komt met opspuitend zeewater. Dan is er nog de Mountain Route voor de ervaren hikers: deze 6-kilometer lange tocht gaat over ruig begroeide heuvels en duurt zo'n drie uur.

 

 

Christoffelpark

Het noorden van Curacao bestaat vooral uit het grootste nationale park van het eiland, het Christoffelpark, dat 2300 hectare groot is. Dit park is opgericht in 1978 en heeft een rijke flora en fauna; je vindt er talloze vogels, dieren en planten die nergens anders op het eiland voorkomen. De Christoffelberg van 375 meter is zeker één van de bezienswaardigheden om te zien en is het zeker waard om te hiken.

Voor wie gek is op hiken is de meest bijzondere route die richting de top van de Christoffelberg. 375 Meter lijkt een makkie, maar onderschat de berg niet! Bij Caribische temperaturen kan het zomaar een pittige klim worden (vroeg beginnen dus!). Je kunt het beste vanaf de parkeerplaats van de Christoffelberg beginnen met lopen: de tocht wordt langzaam maar zeker steil en duurt in totaal een uur of drie. Het uitzicht is fenomenaal: bij helder en onbewolkt weer kun je zelfs Bonaire in de verte zien! Een echte must see dus.

Voor wie tijdens zijn vakantie een huurauto boekt en met de auto het park wil verkennen, is geen 4WD nodig: er zijn verschillende autoroutes die allemaal geasfalteerd zijn. Wel zitten ze vol bochten en kunnen ze steil zijn. Onderweg zijn er een aantal punten te vinden waar je een stukje te voet via (berg)paden naar mooie uitzichtpunten kunt lopen. Ook is het mogelijk om met een pickup safari mee te gaan: onder leiding van één van de parkrangers ga je mee met een 4-uur durende rondrit waarbij je veel leert over het park en grote kans hebt op het spotten van bijzondere dieren en planten. Echt bijzonder zijn de Deer Spotting Sunset Tours, waarbij je meekan met de rangers die na sluitingstijd in pickups op zoek gaan naar het Curacaose witstaarthert!

 

 

Curacao Marine Park

Een échte must-do tijdens je vakantie is de onderwaterwereld van Curacao bewonderen. Het eiland heeft ook een onderwaterpark: het Curacao Underwater Park. Dit park is opgericht in 1983 en vind je aan de zuidoostkust. Vanaf Willemstad loopt dit 20 kilometer lange park langs de kustlijn tot aan het meest oostelijke puntje, tot en met een diepte van 60 meter. Met meer dan 6 km² aan gezond koraal en meer dan 65 verschillende koraalsoorten vind je hier een prachtige onderwaterwereld in de mooiste kleuren. Met meer dan 350 verschillende vissoorten en haaien, roggen en barracuda's kijk je hier je ogen uit. Ook is er 4,5 km² aan mangrove gebied: een belangrijke voedselbron voor vele diersoorten, waaronder zeeschildpadden. Er worden verschillende tours aangeboden waarbij je met een boot of kajak het park bezoekt om ter plekke te duiken of te snorkelen. Er zijn officieel negentien duiklocaties. Ook liggen er verschillende zeewrakken op de bodem, waarvan één van meer dan een eeuw oud is. In de Caracasbaai vind je de beroemde tugboat, een wrak dat al 25 jaar op de bodem ligt, en dat vele vissen aantrekt. Omdat dit wrak op slechts 5 meter diepte ligt, kun je het wrak ook goed bekijken terwijl je snorkelt: een prachtig gezicht!

 

 

Hofi Pastor

In het noorden van het eiland, vlak bij het plaatsje Barber, vind je een heel klein natuurpark van zo'n 12 hectare. Deze grote, verwilderde boomgaard is inmiddels uitgegroeid tot een sprookjesbos. Het oerwoud van lianen en imposante bomen verbergt de mooiste vogels, vlinders, leguanen, wilde ezels en slangen. Je vindt hier een eeuwenoude Kapokboom: de oudste boom van Curacao! Er zijn twee routes die je door het park voeren, allebei goed te doen zonder gids en langs de honderden jaren oude boom.

 

Blue Room

Wil je iets unieks zien op het eiland? Voor echte waterliefhebbers is dit een must-see! De Blue Room is een bijzonder natuurverschijnsel; een verborgen grot waar je alleen zwemmend in kunt komen. Wel met een duikbril én snorkel, want je spot er grote scholen met vissen. In de beschutting van de grot zie je een blauw licht waarbij het zonlicht prachtig weerkaatst wordt. Om de grot in te komen, moet je een klein stukje onderwater zwemmen, dus je moet niet bang zijn! Vanaf het noordwestelijke strand Boka Santu Pretu loop je zo naar de grot, en na 25 minuten bereik je de rotsen. Je kunt er ook heen zwemmen vanaf het strand, dat is zo'n 15 minuten zwemmen. Ook worden er boottochtjes naar de Blue Room georganiseerd.

 

Cultuur

 

Curacaosch Museum

Wat betreft culturele bezienswaardigheden heeft het eiland wel een aantal interessante musea om te bezoeken. In het westen, vlak bij Otrobanda, vind je het grootste museum van het eiland, gevestigd in een voormalig militair ziekenhuis dat door het Nederlandse leger in 1853 gebouwd werd. Het gebouw telt twee verdiepingen met een collectie bestaande uit meubilair, beelden, tekeningen en schilderijen van niet alleen uit Curacao, maar ook van buiten het eiland. In de mooie tuin vind je verschillende kunstbeelden en authentieke huisjes. Daarnaast vind je er oude kaarten en archeologische vondsten van vroegere Indiaanse bewoners. De cockpit van het eerste KLM toestel, De Snip, dat in 1934 van Amsterdam naar Curacao vloog, is ook te bezichtigen.

 

Kura Hulanda

Tijdens je vakantie meer leren over de geschiedenis van Curacao? Vlak bij de Emmabrug in Otrabanda ligt het museumcomplex Kura Hulanda. In dit antropologische museum leer je alles over de onlosmakelijke connectie tussen Afrika en Curacao. Ook vind je er mesopotamische relikwieën en Antilliaanse kunst. De Afrikaanse slavenhandel op Curacao heeft op deze plek ook plaatsgevonden; het museum is een voormalig slavendepot. Hierover is een permanente tentoonstelling te zien, waar ook een replica van een slavenschip te zien is.

 

Landhuizen

Niet te missen op het eiland zijn de vele plantagehuizen – overblijfselen uit de slaventijd. Deze landhuizen, vaak in Nederlandse stijl gebouwd, werden altijd op een heuvel gebouwd zodat de eigenaren goed overzicht hadden op de plantages en hun slaven, en makkelijk contact konden houden met andere landhuizen. Inmiddels zijn veel van deze landhuizen omgebouwd tot diverse attracties. De meest bekende is Landhuis Chobolobo, dat nu dient als dé Curacao Likeur Distilleerderij en een klein museum. De wereldberoemde Blue Curacao likeur die in vele cocktails gaat, wordt hier gemaakt! Bij de Jan Kok zoutpannen vind je één van de oudste landhuizen van het eiland, vernoemd naar de 18e-eeuwse slavenmeester Jan Kok. In 1860 werkten er zo'n 100 slaven op de plantage, nu wordt het landhuis gebruikt als galerie van de bekende Curacaose kunstenares Nena Sanchez.

 

 

Attracties

 

Zoutpannen

De felroze flamingo's zijn een kleurrijke bezienswaardigheid op dit tropische eiland. Er zijn twee plekken op het eiland waar je goed flamingo's kan spotten. In het zuidwesten vind je, vlak bij het dorp Sint-Willibrordus, zoutpannen bij de Jan Kokbaai die grote aantallen flamingo's aantrekken. In deze Flamingo Area spot je makkelijk tientallen flamingo's terwijl je er mooie wandelingen maakt. In het zuidoosten van het eiland liggen de ondiepe zoutpannen van Jan Thiel. Deze worden niet meer gebruikt, maar trekken nog steeds vele flamingo's en andere vogels aan. Op elk moment van de dag heb je goede kans om flamingo's te spotten, maar in de vroege ochtend tussen 6:30 en 7:30 uur maak je de beste kans!

 

 

Ostrich Farm

Niet alleen flamingo's, maar ook struisvogels vind je op het eiland. In het struisvogelpark Ostrich Farm leven er honderden! Ook vind je er emoe's, hangbuikzwijnen en krokodillen. Tijdens een rondleiding door een safaritruck leer je alles over het park en deze bizarre dieren. Je kunt er ook op rijden… Voor wie dat een goed idee lijkt.

 

Aloë Vera Plantation

Op Curacao kun je een Aloë Vera plantage bezoeken; hier vind je 10 hectare grond vol Aloë Vera planten. Deze geneeskrachtige plant wordt hier in duizenden aantallen verbouwd. Je kunt er alles leren over het proces waarbij de aloë vera gel uit de planten wordt verwerkt voor huidverzorgingsproducten. Bij de shop vind je hun unieke producten waar deze pure gel in is verwerkt; ook kun je er een drankje drinken waar de gel in zit; een soort healthy smoothie dus!

 

 

Hato grotten

In het noorden van het eiland, vlak bij het vliegveld, liggen de eeuwenoude grotten van Hato. Het grottenstelsel is in totaal zo'n 4900 m² en kent grote ruimtes met goede wandelpaden en verlichting. Zo zie je talloze stalactieten, stalagmieten, ondergrondse riviertjes en watervallen. De eerste bewoners van de grotten waren Arawak indianen, wiens 1500 jaar oude grottekeningen nog steeds te zien zijn. Daarna werden de grotten een verstop plek voor gevluchte slaven die zich er verscholen voor hun handelaren. Tijdens een excursie vertelt een gids je alles over de geschiedenis en mythes van dit bijzondere grottenstelsel.

 

Sea Aquarium

De laatste goede tip van deze bezienswaardigheden is het Curacao Sea Aquarium Park; een beroemd en uniek aquarium gelegen in het zuiden van het eiland. Dit is één van de bekendste attracties op het eiland waar vele vakantiegangers heen gaan. Het heeft een open water systeem wat betekent dat het in directe verbinding met de open zee staat. Hier zie en leer je alles over het onderwaterleven van Curacao. In het park vind je de Dolphin Academy, een organisatie waarbij je de kans krijgt om met dolfijnen te zwemmen. Het probeert dit in een zo natuurlijk mogelijke omgeving te doen. Er worden verschillende tours aangeboden waarbij je met dolfijnen kan zwemmen waarbij ze zich in lagunes begeven en in direct contact staan met de open zee. Maar er worden ook drie keer per dag dolfijnenshows gegeven die je kunt zien. Ook vind je in het park een onderwater observatieboot bij de organisatie Animal Encounters Curacao. Vanaf deze boot kun je grote vissen, haaien, pijlstaartroggen en zeeschildpadden bewonderen. Deelname aan rondleidingen, shows en sessies zit inbegrepen in de toegangsprijs van het park ($21).

 

 

Zelf de leukste bezienswaardigheden van Curacao ontdekken? Bekijk dan direct alle vakantie Curacao aanbiedingen bij: TUICorendon en de VakantieDiscounter. Of ga op zoek naar goedkope vliegtickets Curacao!

 

Meer lezen over Curacao?

> Direct naar beste hotel Curacao top 10 | Stranden Curacao | Activiteiten Curacao