Reisadvies Curacao

 

Op zoek naar het reisadvies Curacao? Dan ben je hier op de juiste plek! Lees alles over het reisadvies, de veiligheid en de criminaliteit op Curacao en ga goed voorbereid op reis!

Voor je op reis gaat is het altijd handig het actuele reisadvies Curacao op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te checken. Zeker omtrent het coronavirus (COVID-19). Hieronder vind je een aantal tips om in acht te nemen wanneer je naar dit mooie eiland reist.

 

Criminaliteit Curacao

Hoe is het gesteld met de criminaliteit op Curacao? Over het algemeen is Curacao een veilig eiland. De meest voorkomende vorm van criminaliteit op Curacao is diefstal. Dit is makkelijk te voorkomen door simpelweg kostbaarheden niet bij je te hebben óf niet te laten zien dat je ze bij je draagt. Let op je sieraden, telefoon en portemonnee! Overvallen komen ook voor op Curacao.

 

Slechte wijken Curacao

Is Curacao veilig? En zijn er slechte wijken op het eiland waar je liever niet komt? Er mag dan een positief reisadvies voor Curacao gelden, het is natuurlijk wel zo slim zelf een beetje op te letten waar je gaat en staat op het eiland. Let op de goede en minder goede wijken van het eiland. In Willemstad zijn een aantal arme wijken te vinden die wat minder veilig zijn. Bij Mambo Beach/Seaquarium Beach ligt de wijk Koraal Specht, direct achter de boulevard. Hier wonen veel leden van de straatbende No Limit Soldiers. Deze wijk kun je als toerist beter vermijden. Ook de wijk Souax en Seru Fortuna kun je beter vermijden. Door de wijk Marie Pompoen loopt een aantrekkelijke wandelroute direct langs zee. Hier zijn vaker toeristen overvallen, dus deze kun je ook beter overslaan (zeker na zonsondergang en wanneer je te voet bent!).

 

Homoseksualiteit

Over het algemeen wordt Curacao gezien als een homovriendelijke bestemming. Echter wordt het homohuwelijk nog niet erkend. Partners van hetzelfde geslacht die in het buitenland getrouwd zijn mogen zich op Curacao wél laten registreren als echtpaar. Dit is het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad dat de Nederlandse huwelijksakte van een homopaar uit Nederland geldig is binnen het hele Nederlandse Koninkrijk. Ondanks dat het homohuwelijk dus niet erkend wordt op het eiland, is het wel een populaire bestemming binnen de LGTB gemeenschap. Ook is er jaarlijks een Curacao Pride.

 

Drugs

Wees verstandig en kom op geen enkele manier in aanraking met drugs op Curacao. Let op, want in tegenstelling tot Nederland is marihuana illegaal op Curacao. Zelfs het gebruik en bezit van de kleinste hoeveelheden is er wettelijk strafbaar. Ook drugs zoals cocaïne, heroïne, MDMA, etc. zijn illegaal en bezit ervan wordt zwaar bestraft. De Nederlandse krijgsmacht en het leger van de Verenigde Staten houdt zich samen bezig met het opsporen en onderscheppen van internationale drugstransporten in het Caribisch gebied. Hiervoor zijn zelfs militairen uit de Verenigde Staten aanwezig op Curacao.

 

Verkeer

Met een Nederlands rijbewijs kun je veilig deelnemen aan het verkeer op Curacao. Je rijdt hier namelijk ook rechts en haalt links in, maar op wegen met gescheiden rijbanen en twee of meer rijstroken per rijrichting is rechts inhalen toegestaan. Let op als het regent of heeft geregend; de wegen kunnen er dan spekglad zijn door de hevige buien. Het verkeer is niet chaotisch, maar gaat wel wat langzamer dan je hier in Nederland gewend bent. Niet haasten is dus het advies, want de meeste wegen zijn tweebaans. In tegenstelling tot Nederland, heeft doorgaand verkeer bij T-splitsingen altijd voorrang. Ook wordt er veel meer dan in Nederland getoeterd op Curacao, bij wijze van communicatie/bedankje. Schrik hier dus niet van op. Je zult vaak genoeg auto's stil zien staan omdat de chauffeurs even een praatje willen maken. Let dus op en pas je aan aan het tempo op het eiland. 

 

Natuurgeweld

Er moet ook aan de natuur gedacht worden als we het hebben over het reisadvies voor Curacao. Orkanen komen regelmatig voor in het Caribisch gebied. In het Atlantisch gebied ontstaan ieder jaar zo'n 10 tropische stormen, waarvan het merendeel uitgroeit tot een echte orkaan. Het orkaanseizoen heeft vooral in het Caribisch gebied de meeste invloed in de maanden augustus, september en oktober. Gelukkig ligt Curacao net ten zuiden van deze orkaanzone, waardoor de kans op een orkaan nihil is: eens in de honderd jaar raast er een orkaan over het eiland. Wel kan het eiland last krijgen van extreme regenval als er een orkaan passeert. Wanneer de riolering deze hoeveelheid niet aan kan, loopt het eiland onder. De oceaan kan ook erg ruig worden en er kunnen rukwinden voorkomen. Gelukkig komt dit niet zo vaak voor.

 

Reisadvies Curacao Tips

 • Ga 's avonds niet alleen op pad door wijken en steegjes. Let ook op als je taxibusjes neemt, want daarmee kan je onbedoeld op plekken terecht komen waar je misschien liever niet had willen zijn.
 • Let op waar je je (huur)auto parkeert: beter niet ver weg op dat verlaten parkeerplekje in die stille wijk.
 • Vanzelfsprekend let je op je portemonnee en laat je je spullen niet onbeheerd achter. Op het strand bij Jan Thiel is veel sociale controle en bij Sea Aquarium Beach en Mambo Beach loopt bewaking. Maar let op je spullen en lok criminaliteit niet uit.
 • Mannen die aanbieden je auto te wassen of te bewaken: niet doen. Dit komt veel voor in Punda en Otrobanda en dit gaat vaak om zwervers die er echt niet op uit zijn jou een handje te helpen.
 • Toon respect naar de locals en gedraag je beleefd. Het uitlokken en/of beledigen van de lokale bewoners kan tot vervelende situaties leiden, dus laat je hier vooral niet toe verleiden.
 • Vermijd sloppenwijken en de straat na zonsondergang.
 • Laat waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis en draag ook geen opvallende sieraden.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op het lichaam, zoals in een fanny pack.
 • Bewaar ook je paspoort, vliegticket en geld dat je niet direct nodig hebt op een veilige plek.
 • Biedt geen verzet bij criminaliteit zoals een overval of beroving. Geef je bezittingen direct af, want verzet leidt vaak tot meer geweld.
 • In geval van diefstal: direct aangifte doen bij de lokale politie.
 • Houd je aan de lokale regels en wetten, en respecteer de normen en waarden.

 

Meer lezen over Curacao?

> Direct naar: Hotel top 5 Curacao | Klimaat & weer Curacao | Beste reistijd Curacao

 

Vakantie Curacao? Bekijk direct Curacao vakantie aanbiedingen bij: