Stage lopen in het buitenland is een fenomeen waar veel studenten over nadenken. Dit is een geweldige belevenis die je je hele leven bijblijft. Maar hoe vet is het dat je stage kan lopen op het (altijd) zonnige Curaçao? In deze blog neem ik, Nick, je mee met mijn ervaringen tijdens mijn stage op Curaçao en vertel ik je over wat je nodig hebt om dit tot een succes te brengen.

Voorbereiding stage lopen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt vooral bij een stage in het buitenland, en in het bijzonder Curaçao. Het is belangrijk om te beseffen dat bedrijven in het buitenland andere schema’s en planningen hanteren dan wij hier in Nederland. Daarnaast is tijdsverschil ook een zaak om rekening mee te houden. Het verschil in tijd tussen Nederland en Curaçao is -5 uur (in de zomer -6 uur i.v.m. zomertijd). Het is dus op Curaçao 5 uur vroeger dan in Nederland. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld mailcontact stroef verloopt waardoor je lang moet wachten op reactie. Mijn tip hiervoor is om op tijd te beginnen met het zoeken van een stage(bedrijf). Je zal dit proces moeten incalculeren; rekening houden met het feit dat het wat langer duurt dan een stage in eigen land.

Het kan best voorkomen dat het zoeken van een stage niet helemaal lekker gaat. Bedrijven hebben geen plek, zijn niet geïnteresseerd in stagiaires of reageren soms helemaal niet. Hier is gelukkig een optie voor welke ik zelf ook heb gebruikt. Dit is namelijk de hulp inschakelen van een stagebemiddelingsbureau. Dit zijn bedrijven, vaak gevestigd in het desbetreffende land, die gespecialiseerd zijn in het regelen van stages. Zij hebben de kennis en de contacten om dat soepel te laten verlopen. Tegen betaling kunnen zij hun contacten raadplegen en vervolgens zullen zij er alles aan doen zodat jij een goede stage krijgt. Ideaal dus!

Er zijn een aantal documenten die je moet hebben om een zogenoemde werkvergunning op Curaçao te kunnen krijgen. Op internet kan je opzoeken wat je daarvoor precies nodig hebt, maar denk aan documenten als een geboorteakte en Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Mocht je een stagebemiddelingsbureau inschakelen, zullen zij jou ook informeren over welke documenten je nodig hebt. 

Tenslotte heb je recht op uitkeringen vanuit de overheid. Dat klinkt als een feest, en dat is het ook. Omdat je (als student) tijdelijk niet thuis woont, heb je recht op een uitwonende beurs van DUO. Dit is ruim €450,- waar je niets voor hoeft te doen en maandelijks op je rekening bijgeschreven krijgt. En dan denk je dat het klaar is, dat is het niet! Naast je uitwonende beurs heb je recht op een OV-vergoeding. Dit is een regeling waardoor je een bedrag krijgt op het moment dat jij jouw studenten-OV niet kan gebruiken omdat je in het buitenland woont. Via DUO kan jij dit aanvragen en dit levert vervolgens een bedrag op van ongeveer €120,- per maand. Dit betekent dat je recht hebt op een bedrag van €550,- tot €600,- per maand die je, geloof mij maar, heel goed kan gebruiken.

Huisvesting: kamer huren op Curaçao tijdens je stage

Het volgende doolhof wat je tegen gaat komen, is huisvesting tijdens je stage. De kans is groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet wanneer je zoekt naar een leuke en geschikte woonplek. Wat jouw voorkeuren hierin zijn, is natuurlijk aan jou. Toch wil ik je één advies geven: ga op kamers wonen, want het wonen in een huis met studenten heb ik als fantastisch ervaren. Een studentenhuis zorgt ervoor dat je je eerste contacten direct legt als je aankomt op het eiland en hieruit ontstaan hechte vriendschappen. Een appartement voor jezelf of met iemand anders delen is ook een optie, maar uit mijn ervaring vonden mensen die dat hadden het jammer dat ze niet voor een studentenhuis hebben gekozen. Dit omdat ze merkten dat ze contacten misliepen en soms een eenzaam gevoel hadden. Ook met huisvesting kan een stagebemiddelingsbureau helpen. Zij hebben contacten, en in sommige gevallen zelfs eigen huizen, om huisvesting voor studenten te kunnen regelen. Kortom, doe waar je jezelf het fijnst bij voelt want aanbod is er genoeg. Maar voor de volledige ervaring raad ik je aan je onder de mensen te vestigen en een kamer te huren in een studentenhuis en vanuit daar je stage-avontuur te starten. Het huren van een kamer tijdens je stage op Curaçao is een minder groot doolhof dan dat het lijkt, toch?

stage lopen curacao

Vervoer: auto huren op Curaçao tijdens je stage

Om maar met de deur in huis te vallen: op Curaçao heb je een vorm van eigen vervoer nodig. Er zijn geen fiets-/wandelpaden, de wegen zijn over het algemeen slecht en in de avond kan het op straat gevaarlijk zijn. Mijn advies is dus om een auto te huren. Er zijn ook mogelijkheden voor het huren van een scooter, mocht je geen autorijbewijs hebben. Voor als jij wel de keuze hebt tussen een auto of een scooter: auto! De afstand tussen bepaalde plekken zoals het strand is net te ver om te kunnen lopen, dus zonder auto kom je eigenlijk nergens. Daarnaast is rijden in een auto een stuk veiliger dan het rijden op een scooter. Je hebt minder last van de slechte wegen, je bent minder gevoelig voor diefstal/beroving (het moet helaas benoemd worden dat dit voor kan komen) en je bent veiliger voor het overige verkeer. Het overige verkeer op Curaçao houdt zich niet altijd aan de regels en mensen rijden regelmatig niet heel veilig. 

Verder kan je zelf de keuze maken om een auto te huren of een auto te kopen. Het huren van een auto scheelt gedoe. Bij bijvoorbeeld schade wordt dit afgehandeld door de verhuurder in plaats van dat jij je handen eraan vol hebt. Het huren van een auto is relatief wel duurder dan het kopen van een auto. Voor een bedrag van 2000-3000 gulden (€1000-€1500) kan je op Curaçao een prima auto kopen. Wel loop je bij het kopen van een auto het risico op schade, die je zelf moet betalen. Onverwachte kosten zijn nooit leuk, dus mijn advies is toch om een auto te huren. Zo voorkom je onverwachte uitgaven en weet je dus beter waar je aan toe bent. Ook hier kan een stagebemiddelingsbureau helpen. Zij hebben contact met verschillende autoverhuurders die gespecialiseerd zijn in het verhuren aan studenten. Het huren van een auto op Curaçao is belangrijk en mag dus niet over het hoofd gezien worden.

stage lopen curacao

Waar moet je nog meer aan denken bij stage lopen op Curaçao?

Er zijn nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je stage wil lopen op Curaçao. Het eerste is dat je goed moet beseffen dat het een dure grap wordt. De kosten van stage lopen in het buitenland zijn over het algemeen hoog, maar al helemaal op Curaçao. Dit heeft niet zozeer te maken met de huurprijzen van je huis of auto, maar vooral met het dagelijkse leven. Boodschappen bijvoorbeeld zijn een flink stuk duurder dan in Nederland, waardoor koken en gezond eten soms niet te betalen is. Voor een simpel gerecht kon ik makkelijk meer dan €20,- (!) uitgeven aan boodschappen. Zorg er dus voor dat je genoeg spaargeld mee kan nemen als je stage gaat lopen op Curaçao.

Aansluitend op het meenemen van zakgeld vanuit Nederland is het volgende: op Curaçao mag je van geluk spreken als je een stagevergoeding krijgt. Het komt vaak voor dat je geen of weinig stagevergoeding krijgt, wat ervoor zorgt dat je geen maandelijkse inkomsten hebt naast de uitkeringen waar je recht op hebt. Zelf kreeg ik 150 gulden (ongeveer €75,-) per maand. Dit is erg weinig, maar helaas is daar niet veel aan te doen. Hou er dus rekening mee dat de kosten tijdens je stage op Curaçao hoog zijn en dat de kans groot is dat je geen maandelijkse inkomsten hebt.

Tenslotte wil ik graag meegeven: geniet ervan! Stage lopen op Curaçao is een ervaring die mijn hele leven bij zal blijven. Het op jezelf wonen, nieuwe mensen leren kennen, feesten, lekker weer, noem het allemaal maar op. Het is de perfecte combinatie voor een geweldige tijd, die ik zeker heb gehad. En daarom gun ik het jou ook. Dus als je erover nadenkt om stage te lopen op Curaçao, denk niet langer. Pak die kans en geniet in volle teugen van een tijd die je nooit zal vergeten!